Opgroeien en socialisatie pups

Na de geboorte begint een pup direct de tepel te zoeken. En met 8 pupjes is er altijd een tepel vrij om melk te drinken. Er wordt gedronken, dan geslapen en weer gedronken de eerste dagen. Meestal “schiet” de melk tijdens het drinken 2 keer. Dan gaan alle staartjes heen en weer, zo’n leuk gezicht.

Met een dag of 3/4  voelen ze de warmte van de lamp en kunnen ze zichzelf al uit of in de warmte brengen. Een enkeling kruipt weg uit de groep om verder weg een plas te doen.

Met een dag of 10 gaan de oogjes open, maar dan kunnen ze nog niet goed zien. Dat groeit elke dag. De afstand waarop ze kunnen waarnemen groeit met de dag.

Deze keer was de verandering van zuigeling naar piepklein hondje ergens tussen dag 16 en dag 18. Dan kunnen ze inmiddels zien en horen en ze nemen dan nestgenootjes ook goed waar.

Socialisatie
Vanaf 21 dagen ongeveer begint de socialisatie. Eerst nestgenoten leren kennen, o.a. door bijten en gebeten worden. …..o dat doet pijn…
Dan al het speelgoed en lawaaispul besnuffelen en gebruiken.  Met lappen en beren sjouwen. je heel groot en flink voelen als je boven op de beer staat enz enz.

Met 28 dagen eerst een klein stukje tuin, daarna vergroten we de ren steeds verder.
Er wordt een tentje opgezet met bijpassende lange tunnel, de schelp vol  ballen, het rek met linten en flesjes. Daar komen nog metalen rammeldingen aan. Ze rennen en spelen en als ze moe zijn gaan ze binnen in de bak liggen, bij voorkeur op mama Beer of de Hond.
Er komen regelmatig vreemden langs, pupjes knuffelen en ook diverse kinderen hebben al kennisgemaakt met de kleintjes.


De bak staat in de woonkeuken waar de hele dag van alles gedaan wordt. Stofzuigen, dweilen, TV met schietlawaai, nieuwsgierige katten komen voorbij, koken met rammelende pannen enz. enz. En dat kunnen ze allemaal zien omdat de voorwand transparant is. Ze leven lekker mee.Ern zo gaan we steeds een stapje verder.
In week 5 met een aantal in de Doggy op stap geweest, langs de straat gewandeld met fietsen en auto’s die voorbijkomen. En dan is het weer tijd voor rust.

Het is belangrijk om heel rustig en gedoseerd te socialiseren. Hier is een link waarin dit uitgelegd wordt. Want je wilt geen overprikkelde pups. Dat is niet goed, ook niet  voor de toekomst.
https://hondenkompas.nl/tips-en-wetenswaardigheden/heeft-u-ook-zon-drukke-pup/

Socialisatieprogramma van Kynotrain

Week 1 en 2     Fokker en familie, moederhond
Week 3             Volwassen visitie en kinderen, moederhond en andere honden van fokker
Week 4 en 5    Al het voorgaande + huiskamer en tuin
Week 6 en 7    Al het voorgaande + vreemde honden en andere dieren, auto (ook  mee-
geweest) fiets, brommer, vrachtwagen/bus, straat, park, speelveld, schoolplein
Week 8             Al het voorgaande + winkelcentrum/markt, manege, op visite, dierenarts,

We gaan zelf nog op een terrasje zitten en bij het treinstation kijken.
Een kennismaking van 10 tot 15 minuten is meer dan genoeg. Dan is het weer tijd voor verwerking.