Gezondheid Briard

Sinds enige jaren wordt er regelmatig in de media melding gemaakt dat rashonden doorgefokt worden en dus per definitie ongezonder zijn dan “asbak”honden of kruisingen.

Omdat honden bij de dierenarts niet met stamboom ingeschreven worden weet men niet of het een hond met stamboom is of een “lookalike”. Dat betekent, dat als er statistisch onderzoek gedaan wordt naar welke honden veel ziekten hebben, het niet bekend is of het een rashond is of een “lookalike”. Daar wil men in de toekomst iets aan doen.
Als men een rashond, met stamboom, te duur vindt gaan mensen op zoek naar een goedkopere pup de “lookalike”. De “lookalikes” worden gefokt omdat er vraag is naar dat type rashond. Die vraag houdt het stamboomloos fokken in stand.

Briard
De briard is een behoorlijk gezond ras. Er zijn nauwelijks typische briardziekten. En iedere fokker doet zijn best om een zo gezond mogelijke hond te fokken. Er kan natuurlijk geen garantie gegeven worden dat de pup gezond is en zal blijven. Ook mensenkinderen worden niet altijd gezond geboren en zij kunnen later ook ziek worden.

De briards worden volgens de gezondheidsregels van de beide briardverenigingen (NBC en BVN) gefokt.
Er mag pas gefokt worden als aan diverse eisen is voldaan. Op dit moment zijn dat de volgende eisen:

Heupdysplasie Reu en teef moeten beide HD A of HD B hebben.

CSNB ereflijke nachtblindheid. Via DNA onderzoek moeten reu en teef vrij zijn.

ECVO onderzoek erfelijke oogziekten, mag niet ouder zijn dan 1 jaar. Onderzoek op meerdere oogziekten zoals bijv. Distichiasis (haartje op de oogrand)

Ectopische Ureteren (eU) onderzoek naar de plaats waar de ureteren in de blaas uitmonden. In de urineweg betekent eU, hiermee mag niet gefokt worden.

Het DCM onderzoek is niet verplicht maar voor de volledigheid toch gedaan.
DCM
Dilatieve cardio myopathie, aandoening van de hartspier. De briard staat niet op de lijst van rassen die hier gevoelig voor zijn. Een van de laatste onderzoeken geeft aan dat mogelijk een tekort aan taurine in de voeding een van de oorzaken zou kunnen zijn.

Exterieur Er moet minstens 1 x een Uitmuntend en 1 x een Zeer goed behaald worden tijdens een exterieur-show.

Gedragtest Voor de gedragtest volgens de eisen van de Nederlandsche Briard Club of een gelijkwaardige honden club moet een voldoende behaald zijn.

Kortom we doen ons best om een zo gezond mogelijke briard te fokken.