Eurydice du Mas de Sarabande

Ndidi
woont nu in gezin met 4 kinderen en pup Nayeli aka Mila
en is daar heel erg gelukkig

Geboren 30 januari 2009.

Moeder: MCh. Int. Sel. Amélie Isa Noire du Mas de Sarabande
Vader:     MCh. Int. Sel. Aragorn aux Pattes Velues

Het pupje dat in het nest met 2 weken al alle aandacht naar zich toetrekt. Meisje Rood. En iedereen die bij het nest komt kijken wijst Meisje Rood aan: die, die, die is leuk.

En Ndidi blijft bij ons wonen. Zeer levendig, vrolijk, vriendelijk.
Ndidi wil graag werken, dat is duidelijk

5 mei 2009                  Kamp.Club Match: veelbelovend
25 juni 2009               Puppycursus
5 september 2009     Clubmatch Meppel: VB heerlijk karakter
september 2009        JongeHonden Exterieur NBC 73/80, Gedragtest: vrolijke, blije hond
1 december 2009       Meppel, Clubdiploma A, 85/90
5 april 2010                Paasshow, Leeuwarden, 1 U, RCAC Jeugd
17 april 2010               Dogshow Goes, 1 U, RCAC  Jeugd
24 april 2010               CANT en CSAU behaald te ROIFFE, Frankrijk
13 mei 2010                 Joe Kat Show, 2 U
2010                              Dortmund, 1 U Jeugd
1 juni 2010                   Meppel, VEG examen, 89,5/100
9 september 2010      Kamp. Club Match NBC 3 U

In 2010 is Ndidi tijdens een wandeling in een bomkrater gevallen. Op de hei kun je dat van te voren niet zien en Ndidi met haar prachtig snelle gangwerk zeker niet. Enfin, beetje kreupel en dat ging al snel over.
In juli 2011 HD foto’s maken om alle benodigde papieren voor een nestje klaar te maken. Grote schrik en verdriet. Aan een heup is duidelijk artrose ontstaan. De andere heup is dan nog in orde.
Jammer, geen fauve en zwarte pupjes van Ndidi, ze is immers heterozygoot. Maakt niet uit, ze blijft gewoon hier bij mij.

Wat een heerlijke briard is ze.
Saar was rustig en stabiel.
Amélie was levendig en speels
Ndidi is  vol levenslust, hongerig naar dingen doen, daar heb ik haar niet genoeg  gegeven.
Ze kwispelt van zij tot zij, grijpt uit blijdschap snel een speeltje om mee rond te lopen.
Ze is altijd waar ik ben, aan mijn voeten, naast bed, voor de wc enz.
Ze loopt rug aan rug met Amélie, duwt tegen haar maar Amélie vindt dat vervelend en laat haar dat weten. Even kissebissen en het is over.

En  dan overlijdt Amélie in juli 2016. De verhouding tussen Ndidi en Lotte wordt langzaam steeds duidelijker. Eind 2016 is duidelijk, dat Ndidi de leider wil zijn. Lotte vindt dat prima, maar Ndidi kan niet ophouden met bewijzen dat ze de baas is. Daar komt ten slotte vechten van, ik kan ze niet meer samen alleen laten. Lotte krijgt steeds minder ruimte.

Tenslotte, na met meerdere mensen gesproken te hebben over de mogelijkheden, van Ndidi en mijzelf, met heel veel verdriet, besloten dat het voor Ndidi belangrijk is dat zij een “paar benen” voor zichzelf krijgt. Maar nu nog dat bijzondere, warme mandje vinden.

Karakter
Ndidi is een energiek teefje dat altijd haantje de voorste is. Staat vooraan, eerste door hek of deur. Ze is dolblij en nieuwsgierig als er bezoek komt (zit er lekkers in de zak?). Snelt nog steeds over de hei. Wil graag bij je zijn. Kan overal mee naar toe, restaurant, trein, werk (als dat mogelijk is). Ze heeft meerdere gehoorzaamheids-cursussen  gedaan, kent de commando’s maar moet er soms aan herinnerd worden hoe het ook weer was. Trekt niet aan de lange looplijn. Kan, met herhaaldelijk zeggen “naast”’ inderdaad naast lopen. Als je zo nieuwsgierig en levendig bent is het soms moeilijk op de plaats te blijven.

In Frankrijk heeft Ndidi de CANT (aanleg schapenhoeden) en de CSAU (goed gedrag) gehaald. Maar bij schapen in de buurt is het beter om haar aan te lijnen, anders gaat ze hoeden.

Gezondheid
Afgelopen week heeft de dierenarts een algeheel gezondheidsonderzoek gedaan en hij heeft haar gezond verklaard.
Haar heup is minder goed. Daarom is het geen goed idee om bijvoorbeeld behendigheid, balletje gooien of Hooperen te doen omdat er dan snel geremd en gedraaid moet worden.
Waar we wel aan gesnuffeld hebben is Treibbal (schapen hoeden met grote fitness ballen) en natuurlijk is speuren de activiteit voor haar. Ook fietsen vindt ze leuk, dat is goed voor de spieropbouw. Hersenspelletjes doet ze ook graag.

Ndidi kan met andere honden spelen, is katten gewend (wij hebben er 2) en ook kinderen zijn geen bezwaar.

Samengevat, een geweldige hond voor een/twee mensen, die met haar wandelen en fietsen, een training doen (ook al doe je thuis oefeningen) of speuren.

Zij geeft er veel, heel veel, voor terug.